Kampiranje

Kampovi u Biogradu za ljetovanje predstavlja organiziran odmor izvan kuće za cijelu obitelj. Kampovi za odmor često se nalaze u šumovitim ili planinskim područjima koja su popularna mjesta za odmor. Smještena su na atraktivnim lokacijama i u blizini mora, jezera ili rijeka. To je mjesto na kojem su smješteni šatori, kućice za šatore, kamp vikendice, kolibe ili drugi objekti koji se nude javnosti za njihov prolazni boravak.

Kampiranje kao rekreacijska aktivnost postalo je popularno među turistima tijekom 20. stoljeća, a tijekom 21. stoljeća dolazi do brojnih promjena te se kreirati tzv. glamping (svojevrsno glamurozno kampiranje koje se odvija u modernim kućicama, brvnarama ili šatorima). Moderni kampisti posjećuju prirodne resurse u javnom vlasništvu kao što su nacionalni i državni parkovi, područja divljine i komercijalni kampovi.

Kampovi za ljetovanje su dizajnirani na mnogo načina, a u pravilu svojim korisnicima nude sadržaje poput smještaja, roštilja, komunalija, zajedničke kupaonice i praonice, pristup rekreacijskim sadržajima, itd. Kampovi mogu varirati od „gole“ zemlje do popločanih površina s kanalizacijom i strujom, a mnogi javni i privatni kampovi također nude opcije za dolazak kamperima ili najam mobilnih kućica. Osim kamperima, turisti u kamp mogu doći motociklima, biciklima, čamcima, itd. Mjesta za kampiranje sa šatorima često su jeftinija od mobilnih kućica s punim sadržajima, a većina dopušta izravan pristup automobilom.

Mobilna kućica je montažna konstrukcija koja se koristi za odmor. U kampu se često postavlja na stalno ili polu-trajno mjestu, ali se u svakom trenutku mogu premjestiti. Mobilne kućice dijele isto povijesno podrijetlo kao i prikolice za putovanja, ali danas su te dvije vrlo različite kategorije. Prilikom postavljanja mobilnih kućica rade se brojni kozmetički radovi kako bi se sakrila baza mobilne kućice, osovine, kotači ili kuke za vuču. U konačnici one predstavljaju smještaj za prosječnu obitelj koji nudi sve najvažnije sadržaje za nesmetan odmor poput spavaćih i dnevnih soba, potpuno opremljenih kupaonica i kuhinja, natkrivene terase, atraktivne lokacije u blizini mora, itd.

Kamp prikolica je prikolica koja se vuče iza cestovnog vozila kako bi se osiguralo mjesto za spavanje koje je udobnije i zaštićenije od šatora. Omogućuje ljudima da imaju vlastiti dom u kampu, bez oslanjanja na hotelski smještaj. U pravilu su takvi kampisti ograničeni na određena mjesta za koja se plaćaju pristojbe. Kamp prikolice variraju od osnovnih modela koji mogu biti nešto više od šatora na kotačima do onih koji sadrže nekoliko soba sa svim namještajem i opremom za dom. Konstrukcija prikolica s punim zidom može biti izrađena od metala ili stakloplastike.

Kamperi ili „kuće na kotačima“ su motorna vozila koja predstavljaju kombinaciju automobila i autobusa. To je vozilo koje putnicima omogućuje transport s jednog mjesta na drugi, a istovremeno imaju prostor za spavanje, minimalističku kuhinju i kupaonicu. Takva vozila osiguravaju sve neophodno za boravak na putovanju i samim time su kreirana za dugoročan boravak u njima. Kamperi su tako danas sinonim za slobodnu, uštedu i ekologiju. Prednosti ovakvog načina turizma je intenzivno druženje s obitelji i prijateljima, avanturistički dojam, fleksibilnost putovanja, ušteda te potpuno slobodna planiranja godišnjeg odmora.

Iz svega navedenom možemo vidjeti kako se danas sve više turizam razvija u smjeru potpune slobode i neovisnosti o hotelskom smještaju. Ljudi preferiraju korištenje mobilnih kućica, kampera i kamp prikolica jer im to osigurava određenu dozi individualnosti i slobode, a opet imaju osiguran smještaj na atraktivnim lokacijama i mogućnost korištenja dodatnih sadržaja koje osigurava svaki kamp.

Najpopularniji kampovi u Biogradu su:

  • Kamp Soline Biograd
  • Kamp Ljutić Biograd