Turističke pristojbe u Hrvatskoj

BORAVIŠNA PRISTOJBA U HRVATSKOJ: ŠTO JE I KOLIKO KOŠTA?

Boravišna pristojba u Hrvatskoj je obavezan namet koji se plaća za svako ostvareno noćenje, a koristi se za potporu turizma u zemlji. Pristojba se primjenjuje na sve posjetitelje, bez obzira na njihovo državljanstvo. Visina pristojbe varira ovisno o turističkom odredištu i duljini boravka. Uz to, želio bih dodati nekoliko važnih informacija o turističkoj pristojbi u Hrvatskoj.

Cijena boravišne pristojbe određuje se na dnevnoj osnovi. Za odrasle osobe, prosječna cijena iznosi oko 1.33 EUR po danu. Važno je napomenuti da djeca do 12 godina ne plaćaju boravišnu pristojbu.

 

PRIJAVA BORAVKA

Kada se registrirate u hotelu, hostelu, kampu ili apartmanu u Hrvatskoj, bit ćete automatski prijavljeni policiji, u skladu s važećim zakonom. Međutim, ukoliko odsjedate kod prijatelja ili u privatnom smještaju, molimo vas da se samostalno prijavite. U roku od 24 sata od dolaska, trebali biste se osobno prijaviti na najbližoj policijskoj postaji i obavezno ponesite sa sobom putovnicu. Ovaj postupak je zakonski obavezan i važan za vašu sigurnost, te vam pomaže u suočavanju s eventualnim nepredviđenim situacijama tijekom vašeg odmora u Hrvatskoj.

Tijekom prijave, ljubazno ćete biti zamoljeni da ispuni te neke obrasce i priložite određene informacije. Ova procedura, iako može biti neugodna, ima za cilj osigurati vašu sigurnost i pružiti vam pomoć u slučaju potrebe tijekom boravka u Hrvatskoj.