Nacionalni Park Telašćica

Telašćica je uvala na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Od 1980. godine je zaštićeno prirodno području, a od 1988. godine je proglašena parkom prirode. Lokacija parka je iznimno popularna i nautički frekventna jer se u blizini nalaze još tri hrvatska nacionalna parka, a to su Nacionalni park Kornati, Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Krka. Uz to, u blizini se nalaze i Park prirode Vransko jezero te Park prirode Velebit.

S obzirom na više od dvije i pol tisuće sunčanih sati na godinu, srednja godišnja temperatura je oko 16 °C. Područje je puno divljih i morskih životinja. Telašćica je dugačka oko 10 kilometara, a široka od 160 do 1.800 metara. Riječ je o dubokoj uvali prošaranoj hridima, otočićima i uvalama. Litice Dugog Otoka, lokalno nazvane “stene”, uzdižu se do 161 metara nadmorske visine i spuštaju se do dubine od 90 metara ispod mora.

Područje parka je oduvijek bilo naseljeno, a to dokazuju i ostaci rimskih građevina u mjestu Mala Proversa, kao i mnogobrojne predromaničke crkvice (posebno se ističe crkva sv. Ivana u Stivanjem polju). Ovo područje je jedno od prvih ribarskih početaka na području Hrvatske, a o tome svjedoče zapisi ribara iz 10. stoljeća.

Uvala Telašćica zapravo se sastoji od tri manje uvale, a ujedno je dobra i sigurna luka za sve vrste plovila. Sjeveroistočna strana zaljeva potpuno je bez vegetacije, no jugozapadna obala prekrivena je gustom šumom borova, maslina i smokava. U zaljevu se nalazi šest otočića i hridi: Korotan, Galijola, Gozdenjak, Farfarikulac, Gornji Školj i Donji Školj. Jezero Mir je slano jezero na uskom pojasu kopna između zaljeva Telašćica i otvorenog mora. Područje parka obiluje plažama s jedne strane, a divljim litica s druge strane.

Flora i fauna parka je raznolika i zaštićena. Na kopnu i u moru postoji do 300 vrsta biljaka, a na zapadnom dijelu parka kod stijena nalaze se gnjezdilišta ptica. Park ima nekoliko farmi za uzgoj magaraca, pa je magarac postao karakterističan simbol parka.

Većina posjetitelja u park dolazi brodom na organizirane jednodnevne izlete iz Zadra ili nekog drugog lokalnog turističkog mjesta, a mogu dolaziti i u vlastitom aranžmanu privatnim ili iznajmljenim brodom. Dolazak na Dugi otok moguć je automobilom (trajekt iz Zadra), ali se samom parku ne može prići automobilom već se on mora ostvariti na udaljenosti od otprilike 1,5 kilometara dalje od jezera Mir. U sklopu parka nalaze se električni automobili namijenjeni za potrebe djelatnika parka.

Od znamenitosti preporučaju se litice i pogled na jezero Mir u središtu parka. Voda u jezeru je odvojena visokim grebenom od mora i uvale Telašćica, a voda u samom jezeru nešto je slanija od morske. Turisti ovdje mogu uživati u njezinoj toploj i ljekovitoj vodi. Litice ili stene nude prekrasan panoramski i zadivljujući zalazak sunca. U blizini Dugog otoka nalazi se i otok Taljurić, mali i potpuno ravan otočić. Uz sve navedeno, u parku prirode je moguće roniti na brojnim atraktivnim lokacijama u blizini litica, ali isto tako i šetati po brojnim interesantnim mjestima s posebnim pogledom s vidikovca Grpašćak. Uz to, park posjetiteljima nudi mogućnost aktivnog odmora u vidu krstarenja, sportova na vodi, ribolova, vožnja biciklima te foto-lov. Također, u ponudi su i brojna morski specijaliteti koji se mogu kušati u više ugostiteljskih objekata na području Parka prirode Telašćica.

Cijene za ulazak u park se razlikuju za osobe, grupne obilaske i plovila. Tako je pojedinačna cijena za osobu u rasponu od 20 do 105 kuna, organiziran posjet brodom iznosi oko 50 kuna po osobi. Cijena za plovilo ovisi o dužini samog broda te o dužini boravka te tako može iznositi od 150 kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna za one najveće brodove.