Nacionalni Park Krka

Nacionalni park Krka jedan je od hrvatskih nacionalnih parkova koji je ime dobio po rijeci Krki koju okružuje, a ujedno je jedan od dva hrvatska NP koji se sastoji od jezera i slapova. Krka je zapravo rijeka u Dalmaciji, najjužnijoj pokrajini Hrvatske, koja se zbog lokalnog terena oblikuje u prekrasne slapove.

Nalazi se uz srednji-donji tok rijeke Krke u srednjoj Dalmaciji, u Šibensko-kninskoj županiji, nizvodno na području Miljevaca i samo nekoliko kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika. Prostire se na ukupnoj površini od 109 km² u sklopu kojeg rijeka Krka ima 7 sedrenih barijera i jedinstven ekosustav. Osnovan je u cilju zaštite rijeke Krke, a namijenjen je prvenstveno znanstvenim, kulturnim, obrazovnim, rekreacijskim i turističkim djelatnostima. Riječ je o sedmom nacionalnom park u Hrvatskoj, a nacionalnim parkom je proglašen 1985. godine.

U NP Krka postoji raznolika flora i fauna s preko 800 vrsta biljnog svijeta identificirano kao prisutno Parku. Velik dio životinjskog svijeta živi, što ne iznenađuje, u i oko voda rijeke Krke koja je dom različitim vodozemcima i gmazovima. Posjetitelji mogu vidjeti mnogo različitih vrsta ptica kojih ima ih preko 200 te čak 18 različitih vrsta šišmiša.

Najveća atrakcija i najpopularnije mjesto za posjet su slapovi Skradinski buk, a riječ je o sedmoj i najdužoj sedrenoj barijerom na rijeci. Obuhvaća 17 slapova raspoređenih na dužini od otprilike 800 metara s visinskom razlikom od otprilike 45 metara. Nekada je bilo moguće plivati uz ove slapove, što je uistinu prekrasno iskustvo, ali ono je zabranjeno od 2021. godine kako bi se maksimalno očuvale vode parka. Otočić Visovac na rijeci Krki naselili su franjevci 1445. godine, koji su prvobitno te godine sagradili samostan (kasnije srušen, pa obnovljen u 18. stoljeću) i crkvu 1576. godine. Samostan sadrži niz bunara. očuvani artefakti i knjižnica. Roški slap još je jedna poznata znamenitost NP Krka i čini niz od 12 slapova na prostoru od 450 metara, a najveći slap je viši od 22 metra visine te 60 metara širine.

Kako su popularne atrakcije parka udaljene nekoliko kilometara jedna od druge i odvojene prirodnim barijerama, preporuča se da se svi lokaliteti u miru posjete kroz više dana. Ipak, jedan dan posjeta sasvim je dovoljan da se vide i istražite neke od najpopularnijih atrakcija. Unutar parka postoji desetak različitih tura koje uključuju 47 kilometara pješačkih staza (22 staze) i 470 kilometara biciklističkih ruta. Nedvojbeno najbolji način razgledavanja znamenitosti NP Krka je izlet brodom jer se tako ljepote parka vide izbliza i na opušten način. Uz to, takvi izleti uključuju priliku da se pristane i prošeta pješačkim stazama uz vodu, kao i prezentacija te razgovor s profesionalnim turističkim vodičem. NP Krka nudi atraktivne izlete brodom prema otoku Visovcu, Roškom slapu, manastiru Krka te srednjovjekovnim tvrđavama Trošenj i Nečven. Izleti polaze sa Skradinskog buka ili Roškog slapa te se mogu kombinirati s nekoliko pješačkih tura. Ovisno o vremenskim prilikama i vodostaju rijeke Krke izleti brodom organiziraju se od travnja do listopada.

Cijene ulaznica u parko ovise o sezoni te grupi posjetitelja kojoj netko priprada (djeca, odrasli, grupe) pa tako karta iznosi od 20 do 200 kuna. Izlet brodom ovisi i o mjestu polaska te trajanju izleta pa tako cijena varira od 55 kuna do 130 kuna. Park je otvoren za posjetitelje tijekom cijele kalendarske godine.