Park Prirode Vransko Jezero

Vransko jezero koje se nalazi u Dalmaciji je najveće jezero u Hrvatskoj. Proglašen je parkom prirode, zaštićenim područjem u Hrvatskoj. Nalazi se u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, između gradova i općina Benkovac, Pirovac, Pakoštane, Stankovci i Tisno. U park posjetitelji mogu ući s više mjesta pa tako postoje tri ulaza u park (Crkvine, Kamenjak ili luka Prosika). Najidealniji način da se dođe do jezera, bez obzira koji ulaz odaberemo, je doći automobilom ili unaprijed organizirati prijevoz ili obilazak.

Park prirode se proteže na ogromnom području od oko 57 km², područje samog jezera je veličine oko 30 četvornih kilometara, površina vode nalazi se iznad razine mora samo 0,1 metar, a najveća mu je dubina 4 metra. Jezero se nalazi u kraškoj dolini ispunjenoj vodom i rijedak je primjer kriptodepresije. Parkom dominira poseban ornitološki rezervat, gotovo netaknuto prirodno stanište ptica, rijetki močvarni sustavi, pune visoke bioraznolikosti i izuzetne znanstvene te ekološke vrijednosti. Jezero ujedno nudi i dovoljno ribe za ljubitelje ribolova.

Vransko jezero jedno je od najboljih mjesta za promatranje ptica u Hrvatskoj. Provođenje vremena na jezerima i promatranje ptica neće nas razočarati bez obzira koje doba godine odaberemo. Ipak, najbolje vrijeme za posjet bilo bi u proljeće i jesen kada ćemo imati priliku vidjeti najraznolikiji ptičji svijet. Preporuča se planiranje posjete ili rano ujutro ili prije zalaska sunca jer su tada ptice aktivne i najveća je vjerojatnost da ćemo vidjeti veliki broj ptica. Kada smo već u tako značajnom ornitološkom rezervatu, trebali bismo se kretati lagano i tiho kako bismo imali najbolju priliku vidjeti ptice u njihovom prirodnom staništu. Vodiči za oblazak mogu se rezervirati da nas provedu kroz rezervat kako bi nam pomogli da lociramo ptice te da nam ukažu na ptičja gnijezda i perje.

Jedna od lokaciju koju se treba posjetiti unutar parka je vidikovac Kamenjak koji nudi najnevjerojatniji pogled na cijelo jezero. Na vidikovcu možemo pročitati zanimljive informacije na poučnim pločama ili sjesti i uživati u pogledu s jedne od kamenih klupa. Ukoliko imamo teleskop čak se mogu vidjeti i Kornati. S ove visine se vide čak i udaljeni otoci i mjesto Pakoštane.

Za ljubitelje planinarenja i hodanja postoje duže staze, poput 5 kilometara duge poučne botaničke staze, a za ovu kružnu pješačku stazu trebat će nam oko 2 sata hoda. Staza oočinje na vidikovcu Kamenjak i ide kroz kanjon Mernjače do pristaništa Bašinka i dalje kroz kanjon Orlje Drage, a natrag se vraća kružno na mjesto gdje je sve počelo. Za obitelji s djecom nalazi se 600 metara duga drvena Poučna staza ptica Vranskog jezera koja ima niz edukativnih ploča i za njezin prolazak treba otprilike 45 minuta.

Vožnja kajakom još je jedna od turistički puna koje nudi park. Naime, kajak mora biti jedan od najzabavnijih načina uživanja u jezeru. Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a na jezeru možemo pecati iz svog kajaka za dodatnu zabavu na otvorenom. Kajake tandem ili singl možemo iznajmiti u informacijskom centru koji se nalazi na ulazu u luku Prosika, a oni se mogu najmiti po satu ili uzeti za cjelodnevnu avanturu.

Unutar parka nalazi se i kamp koji se nalazi u neposrednoj blizini primorskog mjesta Pakoštane, a ovaj kamp nudi niz mogućnosti smještaja. Možemo odabrati spavanje u šatoru ili u modernoj i potpuno opremljenoj mobilnoj kućici. U sklopu kampa postoje suvremeni sanitarni čvorovi, kao i nekoliko sportskih sadržaja.

Cijene ulaza, smještaja i usluga ovise o razini ponude koju želimo koristiti. Što se tiče samog ulaska u park on iznosi 15 kuna za djecu od 7 do 18 godina, a odrasli plaćaju 30 kuna po osobi. Postoji mogućnost kupovine povoljnih godišnjih ulaznica te obiteljskih ulaznica. U sklopu parka mogu se iznajmljivati bicikli, kajaci, dalekozori i brojni drugi sadržaji.