Biograd na moru

Turističke atrakcije mogu uključivati povijesna mjesta, mjesta značajnih povijesnih događaja, spomenike, zoološke vrtove, akvarije, muzeje i umjetničke galerije, tematske parkove, karnevale, itd. Biograd na Moru svojim posjetiteljima nudi brojne atrakcijama koji je poznat kao vrhunska nautička destinacija zbog blizine Kornatskog arhipelaga. Ono što Biograd na Moru čini posebnim su njegove prekrasne plaže i uvale, bogato kulturno-povijesno naslijeđe, aqua parkovi, blizina više nacionalnih parkova i parkova prirode, ali i iznimno gostoprimstvo popraćeno bogatom gastronomskom i enološkom ponudom. U nastavu ćemo prikazati najveće turističke atrakcije i znamenitosti grada.

Biograd na Moru prije svega se ističe svojom prekrasnom prirodom i brojnim uređenim plažama i uvala. Samim time je potrebno istaknuti plažu Dražica koje je centralna gradska plaža s Plavom zastavom od 2006. godine. Plaža ima puno prirodnog hlada i zabavnih sadržaja što ju čini idealnim okupljalištem za obitelji s djecom. Sljedeća plaća je Soline koja je smještena jugoistočno od grada i nalazi se u prekrasnoj uvali u borovoj šumi. Karakterizira ju kombinacija pijeska, šljunka i betona, a zbog plitkog i toplog mora predstavlja idealno okupljalište za obitelji s djecom. Svakako treba spomenuti i plažu Bošana koja je druga gradska plaža s Plavom zastavom, a njezin jedini nedostatak je što nema prirodnog hlada.

Kada govorimo o kulturno-povijesnim znamenitostima svakako prvo treba spomenuti Zavičajni muzej smješten na gradskoj rivi koji ujedno predstavlja pravu turističku atrakciju jer u svojoj zbirni ima potopljeni teretni brod iz 16. stoljeća s preko deset tisuća predmeta. Preporuča se posjetiti i Crkvu svete Stošije koja datira iz 18. stoljeća i posvećena je mučenicima iz Srijema, a Stošija je ujedno i zaštitnica Biograda na Moru. U gradu se nalaze i ostaci bazilike svetog Ivana Evanđelista iz 11. stoljeća koju je tada sagradio hrvatski kralj Petar Krešimir IV, ali je bazilika kasnije srušena tijekom mletačkih osvajanja grada. Od ostalih povijesnih lokacija treba istaknuti: crkva Sv. Roka, crkva Sv. Ante, franjevački samostan Sv. Dujma, ostaci antičkog akvadukta, ostatci benediktinskih samostana, itd.

U blizini grada nalaze se čak tri nacionalna parka, a to su Nacionalni park Krka (najveći dio toka ove rijeke čini nacionalni park koji osim prirodnih fenomena obiluje kulturno-povijesnim spomenicima), Nacionalni park Kornati (obuhvaćaju 89 nenaseljenih otoka, otočića i hridi, ukupne površine 217 km2, a poznati su po hridima i netaknutom prirodom) i Nacionalni park Paklenica (obiluje osebujnim krškim oblicima, špiljama i drugim prirodnim obilježjima, a zahvaljujući klimatskim uvjetima očuvana je bogata raznolikost flore i faune). Također, blizu grada su i dva parka prirode (Vransko jezero i Telašćica).

Za sve ljubitelje aktivnog odmora u gradu ili njegovoj užoj blizini nalaze se brojni sadržaji poput Fan Park Biograd kojeg mnogi nazivaju „hrvatski Gardalan“ te predstavlja savršeno mjesto za ljubitelje zabave i adrenalina. U zabavnom parku se ističe panoramski kotač Adria eye, adrenalinska vožnja Tornado i Pirate Battle za najmlađe. Pomalo drugačiji oblik zabve nudi Adventure park u kojem se posjetitelji mogu voziti polu-podmornicom, mogu iznajmiti bicikle, roniti uz stručnu pratnju te otići na jedrenje.

Vidljivo je kako Biograd na Moru ima iznimno bogatu turističku ponudu koja je prigodna za različite skupine turista. To može zahvaliti odličnom geografskom položaju, bogatom kulturom i povijesti te održivim upravljanjem raspoloživih prirodnih resursa.