Biograd na moru

Biograd na Moru, skraćeno jednostavno Biograd, je grad u sjevernoj Dalmaciji. Smješten je u Pašmanskom zaljevu, a udaljen je 30-tak kilometara od Zadra. Izvorno ime grada u potpunosti se prevodi kao “bijeli grad na moru”. Značajan je po tome što je bio jedna od prijestolnica srednjovjekovne Kraljevine Hrvatske. Biograd je administrativno dio Zadarske županije. Ime se prvi put spominje u 10. stoljeću kao grad koji su osnovali Hrvati te je tada bio jedan od najvažnijih gradova te prijestolnica većine hrvatskih vladara poput Stjepana Držislava i Petra Krešimira IV. U njemu je 1102. godine okrunjen Koloman Ugarski, čime je Hrvatska i službeno postala članica Ugarskog Kraljevstva. Kada su 1202. godine križari iz Četvrtog križarskog rata zauzeli grad Zadar (tada Jadar), mnogi njegovi građani su se sklonili u Biograd koji se tada vodi kao Novi Zadar (ili Jadra Nova). Dvije godine kasnije većina ih odlazi natrag u Zadar, nakon čega se grad naziva i Stari Zadar.

Tijekom 13. i 14. stoljeća gradom su upravljali cetinski knezovi, vranski vitezovi templari i bribirski knezovi Dubići. Mletačka republika ga je kupila 1409. godine i ostat će u njezinom vlasništvu sve do svog pada 1797. godine. U mletačko-turskim ratovima grad je teško stradao u dva navrata (1521. i 1646. godine), a tada je značajno razoren i spaljen. U 16. i 17. stoljeću u Biogradu na moru formira se hrvatska milicija koja je često kasnije sudjelovala u ratovima protiv Turaka. Nakon brojnih ratnih stradanja važnost grada u određenoj mjeri opada te je tako do početka 19. stoljeća, tada je pod francuskom vlasti koja mu dodjeljuje općinu i sud te samim time dolazi do razvoja grada. U novijoj povijesti, gradu su srpske snage nanijele značajnu štetu dalekometnim bombardiranjem u razdoblju od 1991. do 1993. godine tijekom Domovinskog rata.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, Biograd na moru danas ima 5.601 stanovnika. Nalazi se na obali Jadranskog mora, s pogledom na otok Pašman, u blizini Vodica i Šibenika. Gospodarsko grada temelji se na poljoprivredi, ribarstvu i turizmu, a ujedno predstavlja i mikroregionalno središte okolnih mjesta i općina na rivijeri. Riječ je o gradu koji se danas razvio do veličine pogodne za ugodan život pojedinca, okružen je modernim marinama i rivom.

Naselja koje se administrativno nalaze u sastavu općine Biograd na Moru su općina Pakoštane, Pašman, Sveti Filip i Jakov te Tkon. Biograd na Moru ujedno je lokalno trgovačko i prometno središte koje ima vrlo dobru prometnu povezano sa svojim zaleđem, okolnim obalnim mjestima i otokom Pašmanom.

S obzirom na bogatu povijest i kulturu, Biograd na Moru ima čitav niz znamenitosti. Prilikom posjete svakako treba obići Zavičajni muzej Grada Biograda koji se nalazi na mjestu ruševina srednjovjekovnih zidina s kraj 18. i početka 19. stoljeća. U Muzeju se nalazi bogata arheološka i etnografska zbirka, povijesni dio i brojne umjetničke slike. Također, preporuča se posjet crkvi sv. Stošije, crkvi sv. Ante, crkvi sv. Roka te ostatke bazilike svetog Ivana Evanđelista iz 11. stoljeća.

Potrebno je spomenuti i turistički razvoj grada koji započinje između dva svjetska rata. Među prvim gostima spominju se Česi koji posjećuju grad 20-ih godina prošlog stoljeća. Ubrzo se gradi i prvi hotel 1935. godine koji je bio na području današnjeg hotela Ilirija.